Analiza wypadku: pracownik na stanowisku robotniczym – porażenie prądem
Analiza wypadku: pracownik na stanowisku robotniczym – porażenie prądem W artykule przedstawiamy analizę wypadku, któremu uległ 51-letni elektromonter. Został rażony prądem elektrycznym podczas prowadzenia przez 2-osobowy zespół remontowy (razem z właścicielem firmy) prac związanych z montażem przyłącza kablowego na słupie czynnej linii napowietrznej niskiego napięcia (NN). Jakie ustalono przyczyny wypadku? »
Asystent rodziny. Jaka nazwa szkolenia dla tego pracownika
Asystent rodziny. Jaka nazwa szkolenia dla tego pracownika Pytanie: Jaką informację należy umieścić na zaświadczeniu o ukończeniu szkolenia okresowego bhp dla pracownika opieki społecznej zatrudnionego na stanowisku asystenta rodziny? Czy wystarczy „szkolenie dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach administracyjno-biurowych”, czy należy jednak w tym miejscu umieścić informację zgodnie z dodanym w § 14 ust. 2 pkt 6 rozporządzenia, czyli „szkolenie dla pracowników niewymienionych w pkt. 1–5, których charakter pracy wiąże się z narażeniem...”. Czy może wystarczy inny skrócony zapis? »
Bóle w klatce piersiowej
Bóle w klatce piersiowej W pierwszej pomocy nagłe dolegliwości związane z sercem są określane jako bóle w klatce piersiowej. Na poziomie pierwszej pomocy nie ma potrzeby rozróżniania zachorowań typu zawał lub inne jednostki chorobowe związane z nieprawidłową pracą serca ze względu na to, że postępowanie we wszystkich przypadkach będzie takie samo. »
Czy badania kontrolne są konieczne po ponad 30-dniowej kwarantannie
Czy badania kontrolne są konieczne po ponad 30-dniowej kwarantannie Pytanie: Nasz pracownik – na podstawie kolejnych decyzji sanepidu, które nakazywały mu poddanie się obowiązkowej kwarantannie – przebywał w domu nieprzerwanie ponad 30 dni. Otrzymał wynagrodzenie za czas choroby i zasiłek chorobowy. Czy w takiej sytuacji po zakończeniu kwarantanny należy wysłać pracownika na badania kontrolne? Pracownik nie był chory, miał jedynie styczność z chorym (osoby te mieszkają w jednym budynku, ale w odrębnych mieszkaniach). »
Czy można zaktualizować ocenę ryzyka o COVID-19 zbiorczo dla wszystkich stanowisk
Czy można zaktualizować ocenę ryzyka o COVID-19 zbiorczo dla wszystkich stanowisk Pytanie: Jestem inspektorem bhp w szkole. Odwiedził nas inspektor pracy, który nakazał dokonać aktualizacji oceny ryzyka o zagrożenia w związku z COVID-19. Czy mogę jej dokonać wspólnie dla wszystkich grup stanowisk? »
Czy pracownik, któremu powierzono zadania służby bhp może prowadzić instruktaż ogólny
Czy pracownik, któremu powierzono zadania służby bhp może prowadzić instruktaż ogólny Pytanie: Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę, na stanowisku administracyjno-biurowym. Ukończył studia podyplomowe w zakresie bhp. Oprócz prac organizacyjno-biurowych zostały mu powierzone zadania służby bhp. Zadania te wykonuje od ponad roku. Czy istnieją przeciwwskazania do prowadzenia przez takiego pracownika instruktażu ogólnego w ramach szkolenia wstępnego bhp? »
Konsekwencje odmowy poddania się szczepieniom ochronnym przez pracownika
Konsekwencje odmowy poddania się szczepieniom ochronnym przez pracownika Pracodawca ma obowiązek zorganizować dla pracowników szczepienia ochronne przeciw tężcowi, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A, durowi brzusznemu. Przed podjęciem takich działań pyta o zgodę pracownika na piśmie. Czy w przypadku gdy pracownik odmówi poddania się szczepieniom ochronnym, pracodawca może go dopuścić do wykonywania pracy bez szczepień? Jakie inne konsekwencje rodzi taka odmowa pracownika? »
Koronawirus skłania do refleksji na temat bezpieczeństwa i higieny pracy
Koronawirus skłania do refleksji na temat bezpieczeństwa i higieny pracy Trudno mówić o pozytywnych aspektach związanych z epidemią COVID-19. Niezależnie jednak od tego, czas epidemii stał się okresem pozytywnej refleksji w zakresie problematyki związanej z działaniami zmierzającymi do zapewnienia pracownikom bezpiecznych warunków pracy. Pozostaje tylko kibicować, aby ten pozytywny trend i dyskusja dotycząca bezpieczeństwa procesów pracy utrzymały się po zakończeniu epidemii. »
Kucharz – identyfikacja i charakterystyka czynników środowiska pracy
Kucharz – identyfikacja i charakterystyka czynników środowiska pracy Praca kucharza niesie za sobą wiele zagrożeń. Kucharz zajmuje się sporządzaniem różnych potraw, ciast, napojów i deserów z surowców i produktów spożywczych według ustalonych norm i receptur kulinarnych. Pracuje w restauracjach, barach i innych pomieszczeniach produkcyjnych zakładów gastronomicznych oraz przedsiębiorstw zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Wykonuje pracę w warunkach uciążliwych, w pomieszczeniach o wysokiej temperaturze i wilgotności powietrza, ma kontakt z gorącymi powierzchniami i produktami, ostrymi krawędziami i nożami. W ocenie ryzyka zawodowego kucharza należy opisać stanowisko pracy i zidentyfikować zagrożenia, jakie mogą na nim wystąpić. »